Monday, 15 September 2008

Aku Darah Anak Malaysia - ADAM
Tajuk Buku : Aku Darah Anak Malaysia - ADAM
Penulis : Ramlee Awang Murshid
Penerbit : Alaf21 Sdn. Bhd.Bilangan Mukasurat : 570
ISBN : 983-124-099-5

Ulasan :

ADAM adalah buku saudara Ramlee yang pertama saya beli dan baca. Pada ketika itu, saya membelek-belek buku yang sesuai untuk saya baca, kebetulan saya telah lama tak 'melayan' hobi membaca saya. Saya kurang gemar dengan buku-buku yang semata-mata berkisar dengan tema cinta dan perasaan di antara lelaki dan perempuan. Bagi saya, tema sebegini hanya membejatkan minda.

Belek punya belek, saya terpandang buku ADAM yang nampaknya lain daripada yang lain, dahlah berwarna kuning, siap dengan gambar cop 'President of United States' pula tuh. Saya kenal penulisnya adalah berasal dari negeri yang sama dengan saya - Sabah. Bila sahaja terbaca sinopsis kat belakang buku ini, saya tak fikir panjang lagi dan terus membelinya.

Ternyata buku ini memberikan saya kepuasan membaca kerana ia penuh dengan konflik yang melibatkan kredibiliti politik antarabangsa. Bermula daripada pembacaan ADAMlah, saya cuba mencari karya RAM yang lain bermula daripada Igauan Maut terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Anugerah Pertama terbitan Creative Enterprise Sdn. Bhd., Pei Pan terbitan Utusan Publication sehinggalah karya-karya beliau yang lain terbitan Alaf21. Apa yang jelas, saya begitu berpuas hati dengan hasil kerja beliau dan selayaknya beliau dinobatkan sebagai Novelis Thriller Nombor 1 Malaysia.

Kepada mereka yang inginkan kelainan di dalam pembacaan kategori cereka, saya sarankan anda untuk membaca ADAM.